Τελευταία Νέα
Διεθνή

Putin: Νέα στρατηγική για Αρκτική και Άπω Ανατολή – Σε ισχύ πρωτοφανές σύστημα στήριξης των επιχειρήσεων

Putin: Νέα στρατηγική για Αρκτική και Άπω Ανατολή – Σε ισχύ πρωτοφανές σύστημα στήριξης των επιχειρήσεων
Για ένα επενδυτικό σχέδιο σε οποιοδήποτε σημείο της Άπω Ανατολής και της Αρκτικής θα υπάρχει το δικό του, λεγόμενο, “μενού προνομίων" υποστήριξε o Putin
Ένα ενιαίο προνομιακό καθεστώς για την Άπω Ανατολή και την Αρκτική θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2027 υποστήριξε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin κατά την ομιλία του στην ολομέλεια του Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ (EEF).
«Θέτουμε σε εφαρμογή ένα σύστημα στήριξης των επιχειρήσεων πρωτοφανές ως προς την κλίμακα και την εμβέλειά του.
Ήδη από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, σε ολόκληρη πλέον την Άπω Ανατολή και την Αρκτική θα αρχίσει να ισχύει ένα ενιαίο προνομιακό καθεστώς», δήλωσε ο Putin.
Ο Putin εξήγησε ότι η βασική ιδέα του προνομιακού καθεστώτος είναι τα εργαλεία στήριξης να μην συνδέονται με κάποια συγκεκριμένη ειδική ζώνη ή περιοχή επιταχυνόμενης ανάπτυξης, αλλά να προσαρμόζονται αποτελεσματικά στους επιμέρους τύπους οικονομικής δραστηριότητας σε ολόκληρη την περιοχή.
«Δηλαδή, για ένα επενδυτικό σχέδιο σε οποιοδήποτε σημείο της Άπω Ανατολής και της Αρκτικής θα υπάρχει το δικό του, λεγόμενο, “μενού προνομίων”», σημείωσε ο Πρόεδρος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το σύνολο των διαθέσιμων μηχανισμών θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές, φορολογικά και τελωνειακά προνόμια, καθώς και βοήθεια για τη δημιουργία υποδομών και την κατασκευή παραγωγικών εγκαταστάσεων.

Επικαιροποιημένη στρατηγική

Οι ρωσικές αρχές περνούν στην υλοποίηση μιας επικαιροποιημένης στρατηγικής ανάπτυξης της Άπω Ανατολής είπε ο Putin.
Όπως εξήγησε, η επικαιροποιημένη στρατηγική θα αποτελέσει ένα νέο στάδιο ανάπτυξης αυτής της κομβικής για τη Ρωσία περιοχής.
Το πρόγραμμα θα έχει ορίζοντα δεκαετίας.
Ο αρχηγός του κράτους επισήμανε την αύξηση των δυνατοτήτων της Άπω Ανατολής σε επίπεδο φυσικών πόρων, βιομηχανίας και logistics.
Όπως τόνισε ο Putin, σε πολλούς δείκτες η συγκεκριμένη περιοχή προηγείται άλλων ρωσικών περιφερειών.
«Τώρα, στηριζόμενοι σε αυτή τη βάση, περνάμε στο επόμενο στάδιο — στην υλοποίηση της επικαιροποιημένης στρατηγικής ανάπτυξης της Άπω Ανατολής», δήλωσε ο Πρόεδρος.
Ο Putin πρόσθεσε ότι στην επιταχυνόμενη ανάπτυξη της περιοχής συνέβαλαν, μεταξύ άλλων, και τα προνομιακά καθεστώτα.
Πρόκειται για διάφορες φορολογικές και επιχειρηματικές διευκολύνσεις στο λιμάνι του Vladivostok, στο νησί Russky, καθώς και για το ειδικό φορολογικό καθεστώς στις Κουρίλες νήσους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα αυτά επέτρεψαν την προσέλκυση περίπου 25 τρισεκατομμυρίων ρουβλίων σε κεφαλαιουχικές επενδύσεις στην οικονομία της περιοχής κατά τα τελευταία 11 χρόνια.
Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, κατέληξε ο Putin, η Άπω Ανατολή θα πρέπει να εξελιχθεί σε κέντρο οικονομικής ανάπτυξης της Ρωσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης